You are currently viewing История и развитие на сондажните отвори

История и развитие на сондажните отвори

Съвременните сондажи използват огромни машини и могат да достигнат до километри под земната кора. Очевидно това не винаги е било възможно. Днес ще разгледаме историята на сондажите, за да видим как сме се стигнали до усъвършенстваните техники, които имаме днес.

Най-ранните примери за сондажи идват от древен Египет и датират от около 2500 г.пр.н.е. Интересното е, че много хора вярват, че древните египтяни не са имали никаква технология за създаване на сондажи и ядра, които могат да се наблюдават от тези времена. Това е така, защото в днешно време не са били известни техниките, за създаване на сондажи и ядра във формите, които могат да се видят в древните египетски примери. 

За щастие учените и историците отдават заслугите на хората и тяхната изобретателност. Изследванията показват, че са създали инструменти, наподобяващи медни „свредла“, които са били използвани за пробиване на сондажи. За да позволи на меката мед да премине през твърди материали, като гранит, те просто са използвали вода и абразивен материал, като пясък. Има и признаци, че може да са знаели за определени химични реакции, които могат да спомогнат с процеса.

Първите известни техники за сондиране

Според източници изглежда, че не е имало напредък за период около 2000 години. Има доказателства, че в Китай, от династията Хан, са били използвани сондажи за добив, солни кладенци и други. Всъщност до края на династията Хан са разработени инструменти за извършване на ударно пробиване. Железните свредла са били свързани с бамбук и многократно са се забивали в сондажа, за да го направят по-дълбок. Разбира се, те са били елементарни и се се задвижвали от хора, скачащи нагоре и надолу като противотежест. Това е бил много бавен и трудоемък процес, въпреки че е бил способен да пробива дупки до 140 м дълбочина! 

Тези инструменти стават все по-добре разработени през следващите хиляда години, добавяйки допълнителни съоръжения за ремонт и за изваждане на инструменти, които са останали в дупката. Те дори започват да добавят нещо като облицовка с издълбани трупи на входа на сондажа. Китай остава начело на сондажните технологии в продължение на много векове. Около 1050 г. сл. Хр., те започват да използват оголен бамбуков „кабел“, който им позволява да създават много по-дълбоки дупки. Тъй като тези машини все още са били задвижвани от хора и животни, са имали само толкова голяма тежест, която е можело да вдигнат, така че този кабел да позволява да се стигне до дълбочини от 300 до 400 м. Това е била средната дълбочина към 1700-та година. 

Как са пробивали сондажи другите нации?

През това време останалата част от света се опитва да навакса. Един от най-великите изобретатели в историята, самият Леонардо да Винчи, проектира сондажна платформа в края на 1400-те, но минават още много години, преди да има значително важни разработки. През 1835 г. кладенец в Шенхай става първият в света, който достига дълбочина от 1 км, което значи, че е почти два пъти по-дълбок от всички останали по света тогава. Създаването му отнема над 10 години, и е изглеждало, че никой няма да може да се доближи там за дълго време. 

По време на индустриалната революция от 1800 г. има няколко напредъка, които повишават ефективността. Накрая успяват да задействат двигатели за извършване на ударно пробиване, което означава, че могат да използва ит по-големи тежести и да работят много по-бързо от всяка човешка сила. Тази тенденция продължава и през 1900-те, когато в началото са били необходими около 2 години, за да се пробие 600-метрова дупка. До 1950 г. това отнема 9 месеца. До 1975 г.  отнема по-малко от 2 седмици, което ни довежда и до днес.

Сондажите днес

В наши дни можем да използваме преносими машини за пробиване на сондажи, които лесно могат да се поберат в градината. Завършването им отнема само ден или два. Имаме много по-усъвършенствани техники за избягване от пропадане на дупки, като използваме стоманена обвивка за защита на структурната цялост на сондажа. Свредла, кабели и други са оптимизирани за ускоряване на времето за набиване на сонда. Сега са нужни само двама души, за да свършат работа, за която преди на няколко обучени професионалисти биха отнели много дни. 

Техниката се е развила не само по отношение на съоръженията за пробиване. Сега се правят множество проучвания, имащи за цел да извлекат данни, които по-късно се използват за анализ и планиране на дейността. Най-добрият вариант е да направите цялостно геофизично проучване.

Услугите на Геохидропроект ЕООД

Така че, ако търсите бърза и рентабилна компания за сондажи, вие сте попаднали на правилното място. За повече информация относно набиването на сонди или ако искате да научите повече за нашите услуги, свържете се с нас!    

Като утвърдена компания в сферата, повече за нашия труд ще научите от останалите статии в блога, галерията и отзивите на нашите клиенти.