You are currently viewing Колко е дълъг животът на водните сондажи?

Колко е дълъг животът на водните сондажи?

Ако искате да пробиете сондаж за добив на вода, със сигурност ще искате да знаете колко дълго ще ви се отплаща тази инвестиция. Също така ще ви се иска да чуете, че животът на сондажa ще е дълъг. Е, имаме добри новини! Сондажните отвори могат да издържат десетилетия, дори цял живот, с правилната поддръжка. Все още се използват сондажи, създадени преди около сто години, когато техниките за пробиване не са били толкова напреднали, колкото днес. Използвайки най-съвременните технологии и методи, е малко вероятно сондажите да се срутят скоро.

В наши дни сондажите са облицовани с пластмасови мембрани отгоре надолу, което позволява на водата да тече свободно и намалява риска от срутване. Тъй като няма голям шанс тези облицовки да се повредят, не би било неразумно да се предположи, че в съвремието животът на сондажа може да бъде много, много по-дълъг.

Разбира се, не е абсолютно достатъчно сондажът да е стабилен, за да се гарантира, че е използваем и че питейната вода винаги ще бъде налична. Ще трябва да извършвате редовна профилактика, за да се възползвате максимално от вашия сондаж.

Как се поддържа воден сондаж?

Има много части от сондажа, които изискват поддръжка. Главата на сондажа трябва да бъде поцинкована, за да се избегне корозия, но ако вече имате такава и не е поцинкована, трябва да бъде покрита с масло или спрей, за да намалите риска. Като алтернатива може да сложите пластмасова глава, като в този случай тя трябва да се почиства, за да се спре натрупването на бактерии, които могат да си пробият път в сондажа. Струва си също да проверявате под капака шахтата когато можете, само за да се уверите, че нищо не е попаднало вътре, като кал или насекоми.

Помпата и филтрите понякога могат да бъдат блокирани с малки частици и бактерии, което може да доведе до намаляване на качеството на водата и скоростта на потока. Отлаганията на желязо във водата могат да се придържат към компонентите и да блокират системата с течение на времето. Поради това е важно от време на време да почиствате помпата. Ако стане особено лошо, може да се наложи химическо почистване или дори подмяна, за да се гарантира ефективността на сондажа.

Редовният тест на качеството на водата е бърз начин да откриете проблеми като горните. Високите нива на манган, желязо и бактерии са индикатор, че сондажът ви може да се запуши скоро.

За компетентно мнение се доветете на професионалисти

Много е важно да се използват правилните техники, за да се осигури възможно най-дълъг живот на съоръжението. Освен това поддръжката може да помогне за удължаване на живота на сондажа, когато става въпрос за използване за питейна вода. За повече информация как да поддържате вашия сондаж или ако искате да научите повече за нашите услуги, моля, свържете се с нас!