You are currently viewing Фактори, влияещи върху разходите за сонажи за вода и кладенци

Фактори, влияещи върху разходите за сонажи за вода и кладенци

Инсталирането на кладенец за битова вода несъмнено има редица предимства. Неговата самодостатъчност също е от полза за бизнеса и търговските имоти. Хората обаче не знаят, че изграждането на кладенец за вода не е универсален процес. Има различни фактори, които влияят върху цената на въпросния проект.

Не е изненадващо, че добро място за начало би било да разгледате самия процес на инсталиране на сонда. Дълбочината и диаметърът на кладенеца влияе върху това колко скъп ще бъде вашият проект. Следователно, колкото по-голям е диаметърът на кладенеца или колкото по-дълбоко пробивате, толкова по-скъпо ще бъде. Тези фактори се отразяват върху разходите за полева дейност повече от всеки друг.

В допълнение, видът на корпуса, използван за облицоване на стените на кладенеца, също оказва влияние върху цената. Стоманените тръби са по-скъпи от PVC обшивката, но са по-издръжливи. Ако планирате да използвате често своя кладенец, тогава вероятно си струва да инвестирате в материали, които ще поддържат дълготрайна работата на съоръжението.

Кое е най-подходящоо местоположение за сондаж?

За домашни проекти, колкото по-близо е кладенецът за вода до вашия дом, толкова по-евтин ще бъде той. Обратно, колкото по-голямо е разстоянието, тогава е необходима по-дълга инсталация. Следователно проектът става по-скъп за изпълнение и евентуално по-скъп за поддръжка.

От друга страна, предварителните проучвания на подземните пластове под даден имот могат да покажат коя точка е най-подходяща. На база извлечените данни се формират дейностите по проекта и характеристиките на съоръженията.

Тестване на качеството на водата

След като сондажът за вода е пробит, трябва да проверите дали водата е безопасна за консумация. В края на краищата би било лоша новина новият ви кладенец да бъде инсталиран, само за да развиете здравословни проблеми.

Установихме, че тежката употреба на торове в местния район може да доведе до високи нива на нитрати в кладенческата вода, което е особено опасно за деца и възрастни хора.

Не е изненада, че непроверената вода може да доведе до гадене и диария, така че е изключително важно редовно да проверявате кладенеца си. Цената на теста за замърсяване зависи от вида на изследването. Лабораторният анализ е много по-скъп, но е значително по-подробен.

Транспорт на екип и сондажна техника

Цената на транспорта е нещо, което клиентите често забравят да вземат предвид. Не е малка задача за геотехническа сондажна компания да транспортира своето оборудване за пробиване. Това включва всички съоръжения, консумативи, резервни части и други. Друг фактор за този разход е и броя на работниците, необходими да извършат работата в предварително уговорен времеви диапазон.

Поддръжка на кладенец и сондаж за вода

Струва си да запомните, че вашият частен кладенец ще изисква годишна поддръжка, за да остане в добро работно състояние. Това помага да се гарантира, че водата не се застоява, помпената система все още функционира правилно и че водата тече при подходящо налягане.