You are currently viewing Водни сондажи – базова информция

Водни сондажи – базова информция

Пробиването на сондажи за вода става все по-популярна опция сред опитните собственици на недвижими имоти. Ето защо може да искате да научите повече за процеса, преди да разберете дали можете и искате да разполагате с такова съоръжение. Ако не сте го обмисляли досега, може би е време!

Ако имате нужда от чист и достъпен източник на прясна питейна вода, това може да бъде идеалното решение за вас. Той ви дава собствено автономно снабдяване с вода, което означава, че вече не трябва да разчитате на други източници. Това се оказа особено полезно за тези, които използват много вода за бизнес, тъй като те винаги могат да разчитат на своя воден сондаж, който могат да използват през цялата година, независимо какви са условията.

С използването на сондаж за вода вие ставате независими от водоснабдителната мрежа и авариите по нейната структура вече няма да ви засягат. Единственото, което трябва да правите е да поддържате изправността на вашата сонда и всички компоненти по нея. Като цяло този тип хидротехнически съоръжения са безпроблемни и повечето разноски по тяхната поддръжка са свързани с консумативи.

Пробиване на сондаж за вода (или изкопаване на кладенец) по същество включва пробиване на дупка в земята за достъп до водата, която тече отдолу. След като дупката е пробита, тя се покрива със стомана и обикновено се добавя система за изпомпване, за да събира естествената вода и да я изтласква до повърхността. Това е ефективен начин за осигуряване на висококачествен източник на вода директно от земята, което ви позволява да имате достъп до чиста вода винаги, когато имате нужда от нея.

Какви са етапите при пробиване на сонда?

Процесът обикновено се разделя на няколко основни стъпки. Допълнителни дейности могат да се наложат според локацията и състоянието на терена.

В началото хидрогеолог трябва да посети предвидената сондажна площадка и да оцени нейните геофизични свойства. Чрез редица проучвания ще се идентифицира локацията на водата и как може да бъде достигната. Опитните ни екипи са на разположение, за да извършат тази дейност, като ви дадат цялата информация, от която се нуждаете по отношение на вашия проект.

След това сондажът за вода трябва да бъде пробит в съответствие резултатите от предварителните проучвания. Впоследствие ще бъде покрит и оборудван с подходящи материали. Това поддържа сондажа безопасен и сигурен, като гарантира, че той ще продължи да работи при оптимално в дългосрочен план, въпреки предизвикателните външни условия.

По процедура следва да бъде монтирана тестова помпа и сондажът ще бъде тестван с редица променливи. Това ще даде информация относно работата на сондажа и качеството на добиваната вода. 

Процесът завършва с монтиране на подходяща водна помпа и тръбна система.

Заемат ли много място сондажите?

Водни сондажи могат да се монтират както в селски, така и в градски условия и доста често те не заемат толкова място, колкото хората масово предполагат. Например, домашните сондажи обикновено се побират на малка алея и обикновено са проектирани да са с дълбочина 50-70 м и с диаметър 110-150 мм.

Търговските сондажи могат да са малко по-големи, с диаметър от 250 мм до 450 мм. Те обаче не са толкова дълбоки (100 м) и все пак изискват минимално пространство. Сондажът е снабден с дискретен капак на шахтата, като по този начин остава обезопасен.

Каква техника се използва?

В зависимост от състоянието на почвата и дълбочината на водата, в процеса на пробиване могат да се използват редица различни видове сондажи. Например, шнекова бормашина често се използва за копаене на плитки кладенци в мека почва, докато въздушна бормашина ще се използва за копаене на дълбоки дупки при лоши почвени условия.

В допълнение към сондажната платформа е необходимо друго специализирано оборудване за пробиване и извличане на излишната почва – включително хидравлични лебедки, кални помпи и въздушни компресори и други.

Сондажите осигуряват независимост от комуналните ВиК услуги

Водните сондажи са фантастична алтернатива на използването на вода от местната водоснабдителна мрежа, особено ако използвате големи обеми вода. Това ще ви даде достъп до безопасна, чиста вода с постоянно ниво на налягане и ще ви спести значителна сума пари с течение на времето.

Ако смятате, че вашият имот позволява използването на сондаж за вода, не се колебайте да се свържете с нас. Нашият екип от експерти демонстрира богати познания в тази област и имат дългогодишен опит в сферата.