You are currently viewing Всичко, което трябва да знаете за сондажите за вода

Всичко, което трябва да знаете за сондажите за вода

Ако имате нужда от надеждно снабдяване с прясна вода, защо не помислите за пробиване на сондаж и изграждане на кладенец? Това решение става все по-популярно сред собственици на имоти и мениджъри на обекти в цялата страна. Сондажите за вода ви позволяват да имате собствено водоснабдяване, без да се налага да разчитате на други източници.

Вече няма да страдате от неизправности, причинени от друг, когато контролирате своя водоизточник. Това е особено полезно за тези от вас, които използват много вода за бизнес цели. Без значение какви са условията, можете да разчитате на своя сондаж, който да осигури качествен източник на вода през цялата година.

Потенциалът на хидротехническите съоръжения и в частност сондажите за вода, привличат внимание. Много хора търсят начини да създадат свой собствен водоизточник, ексклузивен за техните съоръжения. Разбира се, важно е да се извърши предварително проучване, което да предостави необходимата за дейността информация за локацията. По-долу отговаряме на някои от най-често задаваните въпроси относно сондажите за вода

включва пробиване на дупка дълбоко в земята за достъп до водата отдолу. След това се инсталира стоманен корпус и сондажна помпена система, която позволява да се извлича естествена вода директно от земята.

Независимо дали това самостоятелно водоснабдяване е за битова или търговска употреба, то изисква професионалист, който да го проектира и конструира правилно. Квалифицирани специалисти с достъп до сложно оборудване, като тези от Геохидропроект, ще имат знанията и инструментите да направят това вместо вас.

Сондажите за вода са често срещани в райони с ограничен достъп или трудни почвени условия, където може да е невъзможно да се копае с обикновена сондажна машина на колела. С нашите усъвършенствани сондажни платформи можем да се справим с повечето видове почва и скали, въпреки че вашият проект ще достигне този етап само ако предложеното от вас място е жизнеспособно.

Какви са дейностите по изграждането на сондаж за вода?

Въпреки че всеки проект има свои собствени индивидуални изисквания и условия, процесът на сондиране за вода обикновено следва еднакви стъпки. Започва с посещение на обекта от хидрогеолог за търсене на вода и оценка. Той може да определи къде е водата, ако има такава, и най-добрия начин за достъп до нея. 

Важно е експертът да оцени геофизичните свойства на обекта и почвата, като използва набор от техники за определяне на условията. Този процес се нарича геофизично проучване. Това означава, че няма да се извършва сондиране, докато не се потвърди, че мястото е подходящо, както и точно кой метод и оборудване да се използва. 

След картиране на обекта и планиране на сондажа, можем да продължим със сондирането в съответствие с препоръките на хидрогеолога. Впоследствие подсилваме сондажа с обвивка от стомана, PVC или и двете, за да се запази надеждно структурата, дори и при лоши външни условия.

След това се инсталира тестова помпа, която се подлага на серия от тестове на набор от променливи. Резултатите ще разкрият как пробитият сондаж ще повлияе на нивото на водата и какви мерки са необходими за контролирането му. Това ще даде достатъчни данни за окончателния избор на правилната водно-помпена система за инсталиране. Накрая се монтира подходяща тръбопроводна инсталация и помпа в сондажа за вода.

Колко място е необходимо за един сондаж?

Независимо дали районът е селски или градски, сондажите за вода обикновено не изискват толкова много пространство, колкото хората си мислят. Тъй като това е вертикален вал, дълбочината е много по-голяма от диаметъра. Например, сондаж за битова вода, проектиран да се побере в градина или алея, може да бъде дълбок 50-70 метра, но само 0,11-0,15 метра в диаметър.

Тези дупки обаче могат да достигнат дълбочина до 200 метра или повече. Търговските сондажи за вода обикновено са по-широки, с диаметри от 0,25-0,45 метра, но се пробиват само до дълбочина около 100 метра. В извън селските райони те могат да бъдат снабдени с дискретно покритие, поставено в земята, за да е безопасно да се ходи или шофира над тях.

Въпреки това, няма стандартен диаметър или дълбочина за пробиване на сондаж. Измерванията трябва да се определят за всеки отделен случай, в зависимост от геологията на обекта и колко далеч трябва да пробиете, за да се достъпят подпочвените води. Освен това, колкото по-голям обем вода трябва да изтеглите, толкова по-голям трябва да бъде сондажът.

Трябва да има достатъчно разстояние между сондажа и други конструкции, включително подземни тръби и кабели и надземни огради или стени, за да се избегне потенциално срутване и замърсяване.

Какво оборудване се използва за изграждането на сондажи за вода?

Има различни видове бормашини, които могат да използват за изкопаване на воден сондаж. Най-подходящият тип зависи от състоянието на земната почва и дълбочината на водата. Например, шнекова бормашина може да изкопае плитки кладенци в мека почва, докато по-трудните почвени условия може да изискват пневматична (въздушна) бормашина за изкопаване на по-дълбоки дупки.

В допълнение към сондажната платформа, процесът ще включва и друго специализирано оборудване като кални помпи, хидравлични лебедки, въздушни компресори и други. Това не е типът машини, които можете да получите и да работите без подходящите лицензи и обучение, поради което е строго препоръчително да наемете професионалисти.

Какви са предимствата на сондажите за вода?

Сондажите за вода са фантастична алтернатива на водопроводната система, особено ако се нуждаете от големи количества или в момента имате ниско качествено и недостатъчно захранване. Пробиването на сондаж за вода ще ви осигури непрекъснат достъп до чиста вода с постоянно налягане и качество.

Това, че сте независими от водоснабдителната мрежа, също означава, че ще спестите пари с времето, тъй като собственият ви сондаж за вода е по-изгоден, отколкото да разчитате на посредническа комунална компания. Тази самодостатъчност ви позволява да избегнете спирания и увеличения на цените за общинската доставка.

Въпреки че има предварителни разходи за пробиване на кладенеца и минимални текущи разходи за работа на помпата, сондажът за вода се изплаща бързо. Тъй като няма да плащате сметки за вода за вашето лично снабдяване, спестяванията ще се натрупат с годините.

Разходите за обслужване също ще бъдат минимални, тъй като професионално инсталирана сондажна помпена система изисква много малко поддръжка. Всичко, което наистина трябва да направите, е да управлявате системата отговорно, като се уверите, че всичко остава непокътнато и отделено от опасни материали. Трябва също така да резервирате годишно обслужване, така че квалифициран експерт да може да провери системата за потенциални проблеми.

Сондажът за вода се счита за инвестиция

Като дългосрочна инвестиция, която повишава устойчивостта на вашия имот, работещият сондаж за вода е актив, който също може да увеличи стойността на имота. Енергийната ефективност и финансовите спестявания са големи предимства както за собствениците, така и за търговските купувачи, ако някога планирате да го продадете.

Друго огромно предимство да имате собствено водоснабдяване с подземни води е, че знаете точно какво има в тях. Сондажната вода винаги се тества в началото, преди да се инсталира подходящата система за филтриране, така че водата винаги ще бъде чиста, без неестествени химикали с високо минерално съдържание.